Answering some questions about route and duration of this journey. . .

Some people are interested in details and have asked about route and duration for this cross country bicycle ride that is an attempt to raise $10,000 for Bell Socialization which runs York’s homeless shelter. It’s August 26, 2020 and I have already completed about 6% (six percent) of the journey from the Atlantic to the Pacific (the portion from the Atlantic Ocean to York, PA). When I depart York soon, I will likely take a more southern route across the U.S. What you see in screenshots is not my exact route. It just gives a general idea. Actual route will depend upon conditions and updated information from many sources.

————————-

SUMMARY OF ONE LIKELY SCENARIO (C) — just overall average #’s assuming the following:

– riding two days on and 1 days off (1 full day of rest after every 2 days of riding)

– 8 miles per hour pace, riding 5 hours per day on days I actually ride)

– 8 x 5 = 40 miles x 20.1 days = 804 miles per month. 2,800 divided by 804 = 3.48 months. 3 1/2 months.

That’s 14 weeks. That would put me in Venice Beach, CA by 12/31/20.

————————-

DETAILS for the above scenario and others:

I expect the remaining part of this journey (from York, PA to Los Angeles, CA) to take about 14 weeks (SCENARIO C below). Here’s how I arrived at that number (which is obviously not set in stone):

—————————-

SCENARIO A (8 weeks): Just to be conservative, let’s say I ride 2 days on and 1 day off. That’s riding on only 2 out of every three days and resting on the third day. That would be riding 20.1 days per month and resting 9.9 days per month. Averaging 10 miles per hour on the days I actually ride. Riding from 8 am – 12 noon and then 1 pm to 5 pm with an hour lunch break PLUS two 15 minute breaks during the am and then two fifteen minute breaks in the afternoon. So 7 hours of riding x 10 mph average = 70 miles per day. 20 days x 70 miles per day = 1,400 miles per month. So, to cover 2,800 miles, it would take 2 months. Leaving 9/15/20, I would arrive in Venice Beach sometime around 11/15/20.

——————————

SCENARIO B (10 weeks): But let’s be even MORE CONSERVATIVE. Let’s say I still ride two days and then rest for a whole day…. but I average only 8 mph on the days I actually ride (instead of 10 mph).

Riding 20.1 days / month and resting 9.9 days per month —-

7 hours per day x 8 miles per hour = 56 miles per day

56 miles x 20.1 days = 1,125 per month.

2,800 divided by 1,125 = 2.49 months. That’s 10 weeks. That would put me in Venice Beach, CA by 11/30/20.

———————————

SCENARIO C (14 weeks – *most likely scenario): But let’s be even more conservative. Let’s say I still average only 8 miles per hour on days I actually ride and I still ride 2 days on and 1 day off. But instead of riding 7 hours per day, I only ride 5 hours per day (on the days I’m actually riding).

5 hours per day x 8 miles per hour = 40 miles per day

Still riding 20.1 days / month and resting 9.9 days per month

40 miles x 20.1 days = 804 miles per month.

2,800 divided by 804 = 3.48 months. 3 1/2 months. That’s 14 weeks. That would put me in Venice Beach, CA by 12/31/20.

Note 1: Obviously there are days on which I actually ride where I’ll do far more than 40 miles per day. And there will be days on which I actually ride far fewer than 40 miles per day. The weather and terrain will cause more or fewer miles to be logged than average. So the figures you see above are just averages.

Note 2: People who have made this trip have told me that I’m likely to average 12 mph or more west of the Mississippi and about 10 mph east of the Mississippi. The above SCENARIO C assumes only 8 miles per hour pace the whole way across the U.S. on the days I actually ride in order to be conservative.

Note 3: People who have made this trip have told me a likely duration of riding time on days I’m actually riding is 7 – 8 hours. SCENARIO C assumes only 5 hours a day of riding time to be conservative. 🌊🚴🏼‍♂️🌊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s